Artikel

Vad är en fasadritning?

Fasadritning till fast pris

Bygglov och bygganmälan kräver att du presenterar en rad olika ritningar för kommunen och fasadritningar är en av dem.

Bygglov24 är specialiserade på bygglov och hjälper dig att upprätta fasadritningar till fast pris till ditt hus, villa, attefallshus eller tillbyggnad.

Om du behöver hjälp med hela bygglovsprocessen hjälper vi dig även med det, alltid till fast pris och med bygglovsgaranti – oavsett vilken kommun du bor i.

Hur mycket kostar en fasadritning? Svaret är att priset på fasadritningar ofta är inbakade i ett större uppdrag, exempelvis en bygglovs- eller bygganmälansoffert. Vi erbjuder dock fast pris på fasadritningar oavsett om du bara vill köpa fasadritningar eller om du vill låta oss göra hela jobbet med ditt bygglov eller din bygganmälan.

Om du anlitar oss för hela processen erbjuder vi bygglovsgaranti där våra erfarna och skickliga experter hjälper dig hela vägen till startbesked. Bygglovsgarantin gäller oavsett vilken kommun du bor i.

Vad är fasadritningar?

Fasadritningar är precis vad det låter som – ritningar av fasaden på din byggnad (nybygge eller tillbyggnad). De måste uppföras på ett fackmannamässigt sätt vilket bland annat innebär att man ska uppfylla olika krav. Fasadritningarna ska visa alla fasader rakt framifrån med angivna väderstreck. Normalt görs fasadritningar i skala 1:100 och måste vara skalenliga, det vill säga att måtten på olika detaljer i ritningen måste motsvara hur byggnaden kommer att se ut.

En fasadritning måste uppfylla följande:

  • Marknivåer – både nya och gamla marknivåer ifall markhöjden kommer ändras, gamla marknivåer markeras med streckade linjer, nya marknivåer med vanliga hela linjer
  • Färg och materialval för både tak och fasad samt andra detaljer
  • Eventuella skorstenar
  • Eventuella trappor, dörrar, ramper och skärmtak

Vid ombyggnad ska alla åtgärder som byggs om presenteras. Då ska du bifoga två ritningar, en på den befintliga fasaden och en på den nya.

Fasadritning exempel

Exempel på fasadritningar kan se lite olika ut, men de viktigaste förutsättningarna är alltid desamma. Till exempel att de är ritade rakt framifrån, som om du stått framför den färdiga byggnaden och tagit ett fotografi.

Fler blogginlägg

Vill du komma i gång med ditt projekt?

Individanpassad service
Ritningar av bygglovsspecialister
Vi hjälper dig med allt