Tre vita sommarstugor bakom en sjö med fyra motorbåtar
Artikel

Nybyggnadskarta – allt du behöver veta

Som underlag för den situationsplan som du upprättar när du söker bygglov, använder du en så kallad nybyggnadskarta, som är ett obligatoriskt kartunderlag. Byggnadsnämnden i din kommun ska enligt lag tillhandahålla nybyggnadskartan åt dig när du begär detta. I PBL (plan- och bygglagen) står att:

”Om det behövs en karta för prövningen av en fråga om bygglov inom ett område med sammanhållen bebyggelse (nybyggnadskarta) och sökanden begär det, ska byggnadsnämnden tillhandahålla en sådan karta.”

En del kommuner erbjuder e-tjänster där du beställer nybyggnadskartor, annars hittar du uppgifter om hur du begär dem på kommunens hemsida. Var ute i god tid, ibland kan handläggningstiden vara lång. Nybyggnadskartor är normalt i skala 1:400 eller 1:500.

Vad innehåller en nybyggnadskarta?

En nybyggnadskarta innehåller allt som är viktigt att känna till när man planerar en ny byggnad eller en tillbyggnad. Det handlar främst om grundläggande detaljer som höjdkurvor (dvs. höjdskillnader) på fastigheten, fastighetsgränser, befintliga vattenledningar, avlopp, elledningar, anslutningspunkter m.m. Även mer ovanliga uppgifter som fornlämningar och liknande förekommer.

Men utöver uppgifter om befintlig bebyggelse och geologi, innehåller den även viktiga fastighetsrättsliga detaljer som exempelvis huruvida du har rätt att ha infart till din fastighet eller inte.

Finns det olika typer av nybyggnadskartor?

Ja, det finns i huvudsak tre typer av nybyggnadskartor:

Normal nybyggnadskarta (ibland benämnt enbart ”nybyggnadskarta”): En normal nybyggnadskarta krävs vid nybyggnation i planlagt område. Det här är en mer detaljerad karta som anger exempelvis anslutningspunkter för avlopp och vatten, gator, befintlig bebyggelse och annat.

Enkel nybyggnadskarta: Vid tillbyggnader i planlagt område krävs enbart en så kallad enkel nybyggnadskarta. Den är ett mindre detaljerat kartunderlag och kostar därmed inte lika mycket.

Primärkarta (även kallat ”kartudrag”): För mindre och okomplicerade tillbyggnader som staket, inglasning av uteplats, skyltar och liknande krävs enbart en primärkarta/kartutdrag.

Vad kostar en nybyggnadskarta?

Även om plan- och bygglagen slår fast att byggnadsnämnden i din kommun måste upprätta en nybyggnadskarta åt dig, föreskriver den även att kommunen har rätt att ta ut en avgift för detta arbete. Det är du som sökande som betalar den här avgiften och taxan varierar mellan kommuner.

Normalt tar kommunen också ut olika avgifter beroende på vilken typ av nybyggnadskarta du behöver (mer om de olika typerna här ovan). Ofta varierar priserna även inom respektive kategori. Här är ungefärliga uppskattningar av pris för olika nybyggnadskartor, på din kommuns hemsida finns priser för området där du bor:

Normal nybyggnadskarta: För en normalstor villatomt kan en normal nybyggnadskarta kosta ungefär 5–10 000 kronor. För större fastigheter såsom nya bostadsområden med flerbostadshus kan de kosta uppåt 30 000 kronor.

Enkel nybyggnadskarta: Kostar normalt 3–4000 kronor, men kan i vissa fall kosta mer, beroende på vilken typ av byggnation det handlar om.

Primärkarta/kartudrag: Kostar normalt bara 1–2000 kronor för mindre fastigheter, men är i regel beroende av fastighetens storlek.

Fler blogginlägg

Vill du komma i gång med ditt projekt?

Individanpassad service
Ritningar av bygglovsspecialister
Vi hjälper dig med allt